пʼятницю, 3 червня 2011 р.

Вася, Очькодьор чи Волохуй

      На перший погляд дивні імена чи словосполучення, окрім першого. Але якщо вони стосуються чогось одного чи когось одного, то це вже не просто діагноз, а біда чорна. Тут слід розібратися.
       Вася. Звичайне ім'я, але асоціюється з сільським неосвіченим парубком, з грубим як зовнішнім так і внутрішнім виглядом/характером. Ця асоціація настільки закріпилася в народі, що "васями" почали називати майже всіх індивідів з найменшими відхиленнями від загальноприйнятих норм поведінки чи розумової здатності до сприймання інформації, подій чи просто навколишнього світу. Дане визначення витіснило колись дуже популярне слово "дибіл". Тобто можна сміливо сказати що Вася - це синонім "дибілу", яких зараз хоч греблю гати: на телебаченні, по радіо, пресі і навіть у Верховній Раді. Доречі щодо останнього так там коефіцієнт дибілізму зашкалює в декілька десятків разів і нажаль, дана тенденція іде по висхідній - прогресує.
       Очькодьор. Дуже смішно звучить дане словосполучення. Спробуйте повторити його вголос 5 разів і Ваш настрій неодмінно підніметься, якщо ж ні слід збільшити дозу і повторити 10 разів по 2 рази на день. Якщо ж не допомагає - це вже діагноз (див. вище).

Слово складається з двох коренів: очько (походить від очько)  і дьор (походить від дерти). Можна розглядати як дерти очько/дупу/сраку. Корінь від дерти являється досить вдалим так як характеризує саме процес дертя, це типу як кіт навесні дере шпалери від бажання злягтися з кішечками, чи як на городі деруть бур'яни тощо. Тобто, очькодьор - це людина яка постійно дере свою п'яту точку. При будь-яких обставинах, при будь-якому оточенні процес не зупиняється, а якщо й зупиняється, то хіба що на мить щоб подерти/покулупатися в носі.
      Волохуй. Тут і роз'яснень не треба: волохатий статевий орган у чоловіків. Взагалі-то історія даного словопотворення пише, що зародком була фраза "волохате чудовисько", але попри час і простір, видозмінення і модернізацію, погодні та економічні умови до нас воно дійшло вже як волохуй. Мабуть, тут знову відіграла роль певна народна мінімалістичність, бо певно ж, що легше і швидше сказати "волохуй" ніж "волохате чудовисько". Яким чином дане слово стосується людини (а власне чоловіка) - невідомо. Можливо малось на увазі підкреслення надмірної волохатості у відповідній зоні тіла, про що свідчить приставка "хуй" , але може ж і бути багато волосся на голові, а "хуй"  - тип людини. Нам залишається тільки здогадуватись.
      А тепер уявіть як би ви себе поводили і що почували якби знайому вам людину одночасно називали трьома вищезазначеними поняттями? ...не знаєте?...ото ж бо.....і я не знаю, що тут думати.=)  

3 коментарі: